Translate

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Η φωτογραφία ως αποτύπωση των προβληματισμών μας.

  Σήμερα σκέφτηκα να ασχοληθώ με ένα θέμα λίγο σύνθετο. Από τον τίτλο καταλαβαίνετε πως έχει να κάνει με την φωτογραφία. Η φωτογραφία ως τέχνη είναι πάρα πολύ παλιά. Η πρώτη προσπάθεια για λήψη φωτογραφίας έγινε το πολύ μακρινό 1826. Σπουδαίο κατόρθωμα, αν αναλογιστεί κανείς πως εκείνα τα χρόνια δεν είχαμε καλά-καλά ρεύμα.


  Πλέον τα χρόνια έχουν περάσει και η δυνατότητα λήψης φωτογραφίας είναι τόσο απλή, που ούτε θα περνούσε από το μυαλό εκείνων των ανθρώπων. Οι φωτογραφικές μηχανές αρχίζουν από το ποσό των 50 ευρώ και μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 2000! Αλλά είναι τέτοια η ευκολία και η διάδοση της φωτογραφίας που σχεδόν όλα τα εξελιγμένα κινητά, τα λεγόμενα και smart phones, έχουν μια αξιόλογη κάμερα με πολλές δυνατότητες. Επίσης και η ποικιλία είναι μεγάλη. Μπορείς να βρεις compact μηχανές, DSLR, κάμερες σε γυαλιά, κατασκοπευτικές κάμερες, sports cameras όπου το μέγεθος είναι τόσο μικρό που μπορείς να την βάλεις μέχρι και στο κεφάλι σου.


  Η φωτογραφία λογίζεται ως τέχνη. Δεν είναι απλά χόμπι ή τρόπος εργασίας για κάποιους ανθρώπους. Μέσω της φωτογραφίας μπορείς να αποτυπώσεις σκέψεις, ιδέες προβληματισμούς. Μέσα από τη φωτογραφία μπορεί να φανεί ο χαρακτήρας σου, οι απόψεις σου, ο ψυχικός σου κόσμος. Μέσω της φωτογραφίας μπορείς να προβάλεις αυτό που θες με τον πιο απόλυτο τρόπο. Μην ξεχνάμε άλλωστε ένα παλιό Κινέζικο ρητό που λέει, πως μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις. Γίνονται ανά τον κόσμο εκατοντάδες εκθέσεις φωτογραφίας, που περνάνε τα οποιαδήποτε μηνύματα θέλει να περάσει ο φωτογράφος.


  Κάποιος με μια πιο μελαγχολική προσωπικότητα, θα διαλέξει μια φωτογραφία με θλιμμένα πρόσωπα. Ίσως σε ένα κλασικό ασπρόμαυρο στιλ. Σε κάποιον με πιο δυναμικό χαρακτήρα θα του αρέσουν ίσως οι φωτογραφίες με κίνηση, ή τα έντονα εκφραστικά πρόσωπα. Μεγάλοι φωτορεπόρτερ έχουν κερδίσει πολλά βραβεία, αποτυπώνοντας τον πόνο που προκαλεί ένας πόλεμος και ανάλογα περνάνε και τα αντίστοιχα μηνύματα που θέλουν. Ή και στις φτωχές χώρες της Αφρικής, έχουμε δει πολλές φωτογραφίες με τις άθλιες συνθήκες που μένουν οι κάτοικοι. Πολλές φορές θα δούμε σε κολάζ, δύο φωτογραφίες, η μια θα δείχνει ένα παιδάκι από την Αφρική και η άλλη ένα παιδάκι του σύγχρονου δυτικού κόσμου, θέλοντας ο καλλιτέχνης να μας δείξει τις αντιθέσεις.

  Η φωτογραφία είναι μία δύσκολη τέχνη, μιας και έχεις πάρα πολλές παραμέτρους για να λάβεις υπόψιν, στην προσπάθεια σου να πετύχεις το καλύτερο αποτέλεσμα. Εμένα η φωτογραφία πάντα μου άρεσε,με αγαπημένες μου λήψεις να είναι τα τοπία. Τα τελευταία χρόνια με την κάμερα του κινητού μου, έχω ασχοληθεί ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα να ψάχνω για κάτι καλύτερο. Λέγοντας καλύτερο, εννοώ σε μαθήματα φωτογραφίας και μια καλή κάμερα. Ελπίζω κάποια στιγμή να τα καταφέρω! Καλή σας μέρα!

2 σχόλια:

  1. Πολύ σωστά τα λες! Κι εγώ ασχολούμαι με την φωτογραφία ερασιτεχνικά βέβαια! Μου αρέσει πολύ και να τις "πειράζω" με διάφορα προγράμματα που έχουν βγει! Πάντως ωραία τα κείμενά σου! Συνέχισε έτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σε ευχαριστώ παρα πολυ!! οντως με τα διαφορα προγραμματα που κικλοφορουν στα spmart phones η φωτογραφια εχει γινει πιο γνωστη στο ευρύ κοινο!

      Διαγραφή