Translate

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Η μοίρα του "νέου".

  Το σημερινό μου θέμα έχει να κάνει με προσωπικά βιώματα, αλλά φαντάζομαι πως οι περισσότεροι τα έχουμε βιώσει. Αυτά τα βιώματα έχουν να κάνουν με τη μοίρα του "νέου". Κάθε τι νέο σου φέρνει ωραία συναισθήματα. Όπως, π.χ. το καινούργιο σου αμάξι. Κάθε βδομάδα θα το πας για καθάρισμα-γυάλισμα, δεν θα του βάζεις πολλά άτομα μέσα, λες και αν του βάλεις πέντε άτομα θα χαλάσει και γενικά θα το προσέχεις σαν τα μάτια σου. Η ζωή όμως είναι λίγο διαφορετική με τους νέους ανθρώπους, στην περίπτωση που αυτός είναι νέος σε κάποιον χώρο. Ας αρχίσουμε με κάποιες περιπτώσεις.




   Οι πρώτες σου μέρες σε κάποιο άλλο σχολείο.

  Δεν θα αναφερθώ για την πρώτη φορά στο σχολείο, γιατί εκεί ήμασταν όλοι άγνωστοι μεταξύ μας, οπότε δεν είναι το ίδιο. Η πρώτη φορά σε κάποιο άλλο σχολείο είναι που όσοι την έχουν ζήσει θα την θυμούνται ακόμα. Μπαίνεις στην αίθουσα και όλα τα βλέμματα είναι καρφωμένα πάνω σου! Ψίθυροι και περίεργα βλέμματα. Και η πιο περίεργη στιγμή, όταν σε συστήνει η δασκάλα στην τάξη. Το στομάχι έχει γίνει κόμπος και τα λεπτά που περνάνε μοιάζουν με μια αιωνιότητα. Μέχρι να προσαρμοστείς και να αφομοιωθείς με το σύνολο, όλοι σε προσφωνούσαν ως ο καινούργιος και στα πρώτα διαλείμματα η παρέα σου θα είναι το θρανίο ή κάποιο κρουασάν.

Οι πρώτες σου μέρες στον στρατό

  Ερχόμαστε σε μια άλλη μορφή του νέου που όλοι οι άντρες (σχεδόν) θα το βιώσουν στη ζωή τους. Αυτή είναι ο νέος του στρατού. Είτε είσαι στον στρατό ξηράς, είτε στην αεροπορία ή στο ναυτικό, ο "νέος" ή αλλιώς ο ψαράς-ποντικαράς και πολλά άλλα, έιχε, έχει και θα έχει ΠΑΝΤΑ την ίδια αντιμετώπιση. Φωνές από τους ανωτέρους, ακόμα και από τους καραβανάδες, φόρτωμα με αγγαρείες και συνήθως τις χειρότερες,καζούρα από τους παλιούς και χαιρετούρα-προσοχές σε ό,τι είναι ανώτερο από εσένα, ακόμα και στις μέλισσες, όπως μας έλεγαν χαρακτηριστικά. Βέβαια αν έχες καλό βύσμα, το πιο σίγουρο είναι να σου συμπεριφέρονται οι μονιμάδες σαν να είναι αυτοί νέοι, αλλά αυτό δεν είναι για την πλειοψηφία. Αυτή η φάση διαρκεί συνήθως τους πρώτους μήνες. Όταν μπει η καινούργια σειρά, θα είσαι πλέον παλιός και με τη βούλα και θα είσαι εσύ που θα κάνεις την καζούρα και θα φορτώνεις τους νέους με αγγαρείες.

Οι πρώτες σου μέρες στη δουλειά

  Ένας άλλος χώρος όπου θα είσαι νέος στη ζωή σου, είναι ο καινούργιος χώρος εργασίας σου. Βέβαια αυτήν τη περίοδο είναι ένα θέμα να βρεις εργασία, αν όμως είσαι από τους τυχερούς και τα καταφέρεις τότε να ξέρεις ότι η αντιμετώπιση από τους συναδέλφους σου θα είναι η ίδια. Θα είσαι κατά κάποιον τρόπο στο περιθώριο, μιας και οι παρέες έχουν ήδη γίνει από τους πιο παλιούς. Θα κάνεις την λεγόμενη "λάντζα", δηλαδή τον καφέ του αφεντικού, θα ασχολείσαι με τις φωτοτυπίες και την αρχειοθέτηση και γενικότερα με ότι αποφεύγουν οι παλιότεροι του γραφείου που βρήκαν εσένα, σαν από μηχανής θεός να σου φορτώσουν οτιδήποτε τους πλήττει ή το θεωρούν κατώτερο για να ασχοληθούν μαζί του.

Νέος σε κάποιο online game ή γενικότερα σε κάποιο video game

  Αρκετοί από όσους ασχολείστε με video games θα έχετε ακούσει την ορολογία nοοb ή νουμπάς. Αυτή η λέξη απευθύνεται στους νέους παίχτες ή στους παίχτες χαμηλού level. Εκεί να ξέρεις ότι δεν θα σε υπολογίζει κανείς, θα είσαι δέκτης αρνητικών σχολίων και όλοι θα σε αποκαλούν νουμπά. Το καλό είναι πως με αρκετές ώρες παιξίματος και πολύ προσπάθεια θα βελτιωθείς, θα ανέβεις level και θα σε αντιμετωπίζουν ως έναν ισάξιο τους παίχτη, γιατί όχι και καλύτερο!

  Ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς. Κάτι ήξερε ο ποιητής και έγραψε αυτό το άσμα. Σας εύχομαι καλό απόγευμα και σας ενημερώνω πως αυτή την Κυριακή θα έχουμε την μεγαλύτερη πανσέληνο! Ευκαιρία για βραδινό μπανάκι ή βολτούλα στο όμορφο κέντρο της Αθήνας. Εις το επανιδείν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου