Translate

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Διαδρομές με το τραμ.

  Καλησπέρα καλοί μου φίλοι-αναγνώστες! Πριν λίγους μήνες, είχαμε το Rethink Athens. Μία πρωτοβουλία του ιδρύματος Ωνάση, για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας και συγκεκριμένα την πεζοδρόμηση της Ελευθερίου Βενιζέλου, η γνωστή και ως Πανεπιστημίου. Το έργο λοιπόν λέει, ότι θα γίνει πεζόδρομος η Πανεπιστημίου, θα δημιουργηθούν διάφοροι χώροι αναψυχής και διασκέδασης, θα επικρατήσει το πράσινο και θα επεκταθεί το τραμ μέχρι και την Πατησίων! Αυτό ήταν αρκετό για να σκεφτώ, ότι ήρθε η στιγμή που πρέπει να δικαιωθεί το τραμ! Ένα μέσο το οποίο έχει ακούσει τα εξ αμάξης και έχει χρεωθεί όλα τα αρνητικά, θεωρώ ότι με αυτό το έργο πλέον δικαιώνεται και βρήκα την ευκαιρία να γράψω ένα θέμα όπου θα αναδείξω τα θετικά του στοιχεία!
Το τραμ στην Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου)
  Για αρχή ας δούμε και λίγη ιστορία. Το τραμ στην Αθήνα δεν είναι κάτι καινούργιο ακριβώς. Η Αθήνα είχε τραμ από το 1882, τότε ήταν με ιππήλατους τροχιόδρομους και το 1908 μετατράπηκαν σε ηλεκτροκινούμενο. Το δίκτυο ήταν πολύ μεγάλο, είχε 21 γραμμές και έφτανε από τον Πειραιά, περνάνε μέσα απ'όλο την Αθήνα -Κουκάκι, Κολοκυνθού, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, κλπ- και κατέληγε στο Λαύριο. Μέχρι και το 1960 όμως, έγινε σταδιακή απόσυρση, με αντικατάσταση του με ηλεκροκίνητα και θερμικά λεωφορεία. Οι γραμμές, σε όλο σχεδόν το δίκτυο, ξηλώθηκαν ή σκεπάστηκαν με άσφαλτο. Σε λίγα μόνο σημεία θα τις δούμε, όπως στο Θησείο, στην οδό Ηρακλειδών. Κατ' εμε, μεγάλο λάθος και αυτό γιατί, ήταν κάτι το πολύ όμορφο και γραφικό, κοσμούσε τους δρόμους της Αθήνας και βοηθούσε στο να μην κυκλοφορούν πολλά αυτοκίνητα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, έχουν πολύ όμορφα και γραφικά τραμ.
Ιππήλατο τραμ.
  Όπως και να έχει, 44 χρόνια αργότερα, το τραμ κάνει ξανά την εμφάνισή του στους δρόμους της πρωτεύουσας, πλήρως εκσυγχρονισμένο. Ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούλιο του 2004, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Μόνο που τα πράγματα ξεκίνησαν κάπως στραβά για το τραμ. Τα 44 χρόνια απουσίας του, είναι πάρα πολλά και ο κόσμος το είχε ξεχάσει. Οι αντιδράσεις για την δημιουργία του, ήταν πάρα πολλές! Ακόμα θυμάμαι την καθηγήτρια μου στο σχολείο, να μας λέει ότι πρέπει να αντισταθούμε στη δημιουργία του τραμ και που θα καταστρέψει το πράσινο στην παραλία(!) και πως είναι χρέος μας να πάμε και μεις στις πορείες διαμαρτυρίας, που γίνονται στη γειτονία μας. Έπειτα σου λέει ότι οι μαθητές ενεργούν από μόνοι τους, άλλα αυτό είναι κάτι άσχετο με το θέμα μου. Παρακάτω, θα διαψεύσω περίτρανα την καθηγήτρια μου. Εκτός από τις αντιδράσεις, υπήρχαν και αρκετά προβλήματα. Οι οδηγοί δεν είχαν μάθει να συνυπάρχουν με το τραμ, όπως και οι πεζοί  και επειδή είμαστε και οδηγοί με παιδεία, δεν το σεβόμασταν! Τα ατυχήματα με το τραμ, τους πρώτους μήνες ειδικά, ήταν καθημερινό φαινόμενο που ευτυχώς δεν ήταν σοβαρά! Και αυτό, γιατί τα φανάρια δεν έδιναν προτεραιότητα στο τραμ, κάτι που γίνεται μόνο στην Ελλάδα και οι οδηγοί είχαν εντολή να πηγαίνουν με λιγότερα χιλιόμετρα απ'ότι κανονικά. Και επειδή είμαστε στην Ελλάδα, αρκετά πράγματα γίνονται στο πόδι. Υπήρξαν κατασκευαστικά λάθη, όπως ότι σε κάθε βροχή οι γραμμές γίνονται μικρές λίμνες ή και ποτάμια! Τα δρομολόγια ήταν ανά 20' και λόγο των ατυχημάτων, μπορεί και περισσότερο. Η ταχύτητα ήταν αργή για τους λόγους που είπα πιο πάνω, αλλά ο κόσμος το προτιμούσε και δεν το άφησε στην απ'έξω.
Το τραμ (Πηγή: http://www.igogreece.com)
  Πλέον μετά από εννέα ολόκληρα χρόνια (πως περνάει έτσι ο καιρός, ε;) το τραμ είναι εδώ. Με σχέδια επέκτασης, με τον κόσμο να έχει προσαρμοστεί με την ύπαρξή του και εδώ βρίσκω την ευκαιρία να αναδείξω τα θετικά του στοιχεία. Πρώτα απ'όλα είναι ένα 100% οικολογικό μέσο μετακίνησης. Από όπου περνάει το τραμ υπάρχει πράσινο, κάτι το οποίο λείπει πολύ σε αυτή την πόλη (εδώ έρχεται η τρανταχτή διάψευση της καθηγήτριας μου, που αναφέρω πιο πάνω). Έχει την ικανότητα να ελίσσεται μέσα στις γειτονιές, όπως γίνεται και στο Π. Φάληρο και το καλύτερο. Επίσης μας προσφέρει μία υπέροχη διαδρομή σε όλο το μήκος της Αθηναϊκής Riviera! Ξεκινάει από το γήπεδο του ΣΕΦ και καταλήγει στο Ασκληπιείο της Βούλας. Είναι μία πανέμορφη παραθαλάσσια διαδρομή, στην οποία κυριαρχεί το πράσινο και η θάλασσα. Η διαδρομές του τραμ είναι τρεις. Η μια είναι Σύνταγμα-Βούλα, η δεύτερη είναι Σύνταγμα-ΣΕΦ και η τρίτη ΣΕΦ-Βούλα. Το ότι πάει σε ολόκληρη την παραλία, αυτό είναι πολύ καλό, γιατί περνάει έξω απ'όλα τα μαγαζιά! Ότι πρέπει για όσους θέλουν να πιουν ή και για όσους σκέφτονται το παρκάρισμα ή και το αλκοτέστ! Είναι και κάποιοι άλλοι οι οποίοι κάνουν παράπονα για την ταχύτητα του. Αν μπορούν να πάνε πάνω από 40 χλμ  ανά ώρα στην Ελευθερίου Βενιζέλου στη Νέα Σμύρνη, ας μου το πουν.
Το τραμ στην παραλία (Πηγή: http://www.igogreece.com)
  Αυτά λοιπόν με το τραμ! Το στηρίζω, γιατί είναι πολύ όμορφο και θεωρώ αρκετά λειτουργικό! Δεν γίνεται όμως να έχεις απαίτηση να τρέχει όπως το μετρό, μιας και το μετρό κινείται υπογείως. Αναμένουμε λοιπόν τις νέες επεκτάσεις του ( προς Πατησίων και προς το θέατρο του Πειραιά) και σας προτείνω ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ να κάνετε αυτή την τόσο όμορφη διαδρομή στην παραλία, πραγματικά μαγική, ειδικά όταν σουρουπώνει και χάνεται ο ήλιος μέσα στην θάλασσα της Αττικής. Καλές διαδρομές και καλό απόγευμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου