Translate

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Μια βόλτα στο κέντρο vol. 3

  Και ναι! Συνεχίζουμε και σήμερα με βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, με το τρίτο μέρος. Σήμερα θα έλεγα να κάνουμε μια βόλτα προς τα γραφικά στενάκια της Πλάκας. Μια γειτονιά η οποία βρίσκεται κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης. Είναι το μοναδικό σημείο στην Αθήνα, που μπορεί να δει κανείς πως ήταν η πόλη πριν από 100 χρόνια! Για τον λόγο αυτό αποτελεί πόλος έλξης Ελλήνων αλλά και ξένων τουριστών. Πρόσβαση στην Πλάκα έχουμε από πολλά σημεία του κέντρου της Αθήνας. Μπορούμε να πάμε από την Ακρόπολη, από το Μοναστηράκι, από το Σύνταγμα. Εγώ θα μας πάω από το Μοναστηράκι. Για το Μοναστηράκι τα είπαμε και εδώ, οπότε δεν θα κάνω κάποια αναφορά! Θα κάνω αναφορά όμως σε κάτι που είχα ξεχάσει να σας πω, στο ποταμάκι που τρέχει όλο το χρόνο κάτω από την πλατεία! Αυτό το ποτάμι είναι ο Ηριδανός, ένα από τα τρία ποτάμια της Αθήνας, μαζί με τον Κηφισό, που δυστυχώς, αντί να τα εκμεταλλευτούμε όπως έχουν κάνει άλλες χώρες, εμείς τα θάψαμε και τα μπαζόσαμε, σαν να θέλουμε να απαλλαγούμε από αυτά! Αυτό το ποταμάκι θα το δούμε από ένα άνοιγμα που κάνει η πλατεία, να τρέχει κάτω από τα πόδια μας!

  Μετά από αυτή την αναφορά συνεχίζουμε τη βόλτα μας προς την πλάκα. Θα δούμε ένα δρόμο να ανεβαίνει στο δεξί μας χέρι, έχοντας στον σταθμό πλάτη. Στο αριστερό μας χέρι θα συναντήσουμε τα πρώτα αρχαία μνημεία και στο δεξί μας τα κλασικά μαγαζάκια με σουβενίρ. Αυτή τη στιγμή, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε στη Πλάκα. Ευθεία και αριστερά μας, όλα αυτά τα γραφικά σοκάκια, είναι η περιοχή της Πλάκας. Εγώ πηγαίνω αριστερά, παράλληλα με τα αρχαία που είναι στο αριστερό μου χέρι, όπου βγαίνω στο σημείο που είναι γνωστό ως Αέρηδες. Η περιοχή αυτή έχει πάρει το όνομα της από το μνημείο, το οποίο βρίσκεται εντός της Ρωμαϊκής Αγοράς, το Ωρολόγιο του Κυρρήστου, γνωστό και ως Αέρηδες. Το όνομα Αέρηδες, προήλθε από τις μαρμάρινες μετόπες του που φέρονται ανάγλυφοι οι οχτώ κύριοι άνεμοι: Ο Βορρέας (Βόρειος), ο Καικίας (Βορειοανατολικός), ο Απηλιώτης (Ανατολικός), ο Εύρος (Νοτιοανατολικός), ο Νότος (Νότιος), ο Λίψ (Λίβας, νοτιοδυτικός), ο Ζέφυρος (Δυτικός) και ο Σκίρων (Βορειοδυτικός). Είναι ένα καλοδιατηριμένο μνημείο σε μορφή πύργου, θεωρείται και ως ο αρχαιότερος μετεωρολογικός σταθμος!! Εκεί δίπλα θα δούμε και το Αγορανομείο! Ακόμα γίνονται έρευνες, για να διευκρινιστεί τι ακριβώς είναι!
Το Ωρολόγιο του Κυρρήστου
  Για όσους αγαπάνε τα μουσεία, θέλω να τους πω ότι μπορούν να βρουν αρκετά! Έχουμε και λέμε: Το Λουτρό των Αέρηδων, Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων, Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.α. Αλλά ολόκληρη η Πλάκα είναι ένα μουσείο. Όλα τα σπίτια της περιοχής είναι από το 1832! Πραγματικά ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία. Το οποίο είναι διαδραστικό! Γιατί; Επειδή έχετε άμεση επαφή με τα πραγματικά κτήρια, να περπατήσετε στο πλακόστρωτο, πολύ πιθανό να βρείτε και μόνιμους κατοίκους, μπορείτε να μυρίσετε τα άνθη, τα οποία βρίσκονται παντού! Δίπλα στο δρόμο, να ξεπηδάνε από πανέμορφους κήπους και γραφικές αυλες, βουκαμβίλιες, τριαντάφυλλα, γιασεμί και πολλά άλλα, που σου θυμίζουν τις ελληνικές ταινίες του παλιού καλού κινηματογράφου...
  Φυσικά δεν θα μπορούσα να παραλείψω, μία ιδιαίτερη γειτονιά της Πλάκας, τα Αναφιώτικα! Αυτή η γειτονιά πήρε το όνομα της από τους κατοίκους της Ανάφης. Οι κάτοικοι της Ανάφης ήρθαν στην Αθήνα ως χτίστες, για την ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα! Φτάνοντας σε αυτή τη γειτονιά θα νομίζετε ότι βρίσκεστε σε νησί και αυτό γιατί τα σπίτια που έχτισαν οι Αναφιώτες, τα έχτισαν με νησιωτικό στιλ! Πραγματικά το νησί της Αθήνας! Πλέον αυτός ο οικισμός είναι διατηρητέος, από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Αναφιώτικα. (Πηγή: wikipedia.com)

  Κλείνοντας τη βόλτα μας δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τα γραφικά καφέ και ταβερνάκια! Όλα τόσο όμορφα και εναρμονισμένα στην ιστορία της περιοχής, χωρίς να φαίνονται ξένα ή να διαταράσσουν την αισθητική της περιοχής! Ελπίζω να περάσατε ωραία σε αυτό το ταξίδι στο χρόνο και να περάσετε ακόμα καλύτερα σε αυτή τη βόλτα όπου σας πρότεινα. Σας εύχομαι ένα όμορφο και δημιουργικό απόγευμα!
Τα γραφικά καφέ της Πλάκας.  (Πηγή: taneasou.net)

2 σχόλια: