Translate

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Μικρές αποδράσεις κοντά στην Αθήνα vol. 3

  Καλή σας μέρα φίλοι μου! Σήμερα, θα κλείσουμε και αυτό τον κύκλο, με το θέμα "Μικρές αποδράσεις κοντά στην Αθήνα". Αυτήν τη φορά, θα πάμε μια βόλτα προς την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στο νομό Αργολίδος. Σε ένα νομό γεμάτο ιστορία και ομορφιές. Με την ιστορία του να ξεκινάει από τα χρόνια της αρχαίας Ελλάδας και να καταλήγει στη σύγχρονη ιστορία της.
  Συγκεκριμένα σας προτείνω να μείνετε στο Ναύπλιο ή αν δεν σκοπεύετε να το κάνετε τριήμερο το ταξίδι σας, τότε να το επισκεφτείτε. Μόλις 1,5 ώρα μακριά από την Αθήνα, το Ναύπλιο, η πρώτη πρωτεύουσα της χώρας, είναι μία πόλη ζωντανό μουσείο. Έχει διατηρήσει τα σπίτια από την εποχή της ελληνικής επανάστασης και έχετε την αίσθηση ότι η ιστορία περνάει μπροστά από τα μάτια σας! Μπορείτε να δείτε και την τρύπα, που έχει αφήσει η σφαίρα που σκότωσε τον μεγαλύτερο πολιτικό που πέρασα ποτέ από αυτή την χώρα, τον Καποδίστρια. Η βόλτες στενά σοκάκια, με τις βουκαμβίλιες να ξεπηδούν από τους κήπους και τα γραφικά μπαλκόνια, θα σας βάλουν για τα καλά στο κλίμα του Ναυπλίου.



  Το Ναύπλιο είναι στη σκιά του Παλαμηδιού. Το Παλαμήδι επί της Οθωμανικής κατοχής το είχαν οι Τούρκοι και ύστερα πέρασε στα χέρια των Ελλήνων, όπου και έγινε φυλακή, εκεί φυλακίστηκε και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Πρόσβαση έχετε μέσο δρόμου, αλλά και από τα σκαλιά. 999 σκαλιά και ο μύθος λέει πως το χιλιοστό το έσπασε το άλογο του Κολοκοτρώνη.  Στην βόλτα που θα κάνετε στην παραλία, ακόμα και από το Παλαμήδι, θα δείτε ένα μικρό νησάκι. Εκεί πάνω είναι χτισμένο ένα ακόμα φρούριο, το Μπούρτζι. Στον χώρο εκεί, θα πάτε με τα γραφικά ψαροκάικα και εκεί μπορείτε να πιείτε καφέ και να κάνετε ένα ακόμη πέρασμα στο χρόνο. Η βόλτα σας στο Ναύπλιο μπορεί να συνεχιστεί στην Αρβανιτιά. Είναι μία από τις ρομαντικότερες διαδρομές στο Ναύπλιο, καθώς πηγαίνει άκρη άκρη με τη θάλασσα. Η βόλτα σας για καφέ μπορεί να είναι στην πλατεία Συντάγματος ή στην παραλία του Ναυπλίου. Φεύγοντας από το Ναύπλιο μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τα κομπολογάδικα, σήμα κατατεθέν του Ναυπλίου, αλλά και να δοκιμάσετε το παγωτό του Ιταλού. Παραδοσιακό παγωτό Ιταλίας ολόφρεσκο με μεγάλη ποικιλία. Είναι στο Ναύπλιο από το 2000, μια γεύση από Ιταλία στην Ελλάδα.
Το Ναύπλιο από το Παλαμήδι.

  Για φαγητό θα σας πάω έξω από το Ναύπλιο και συγκεκριμένα σε ένα χωριό 10' μακριά. Το χωριό αυτό είναι οι Μύλοι Λέρνης. Από εκεί περνούσε ο παλιός δρόμος για Καλαμάτα και έχει δημιουργηθεί ένα πέρασμα από τότε για φαγητό. Η σπεσιαλιτέ είναι το σουβλάκι καλαμάκι και ανταγωνίζεται ισάξια αυτό της Λιβαδειάς. Το Λέρνη προέρχεται από το ποτάμι του χωριού, όπου στη μυθολογία, εκεί βρισκόταν η Λερναία Ύδρα! Μπορείτε να επισκεφτείτε και το μουσείο της περιοχής. Πολύ ωραία βόλτα επίσης είναι και το παλιό μηχανοστάσιο τρένων που υπάρχει στο χωριό. Είναι μέσα στο πράσινο και μπορείτε να δείτε παλιά ατμοκίνητα και ντιζελοκίνητα τρένα. Το σημείο το έχει επισκεφτεί και η Μελίνα Μερκούρη και έχει έχει ορίσει ως διατηρητέα τα κτήρια, αλλά η εγκατάλειψη είναι εμφανής.


Η Λέρνη


Ο σταθμός των τρένων.
  Φυσικά, στην βόλτα μας δεν πρέπει να αφήσουμε απέξω το Άργος. Το Άργος είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας. Το Άργος είναι σαν μια μικρογραφία της Αθήνας, με έντονη δόμηση και κυκλοφορικό πρόβλημα, αλλά υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να τα δούμε. Αυτά τα σημεία είναι: Το αρχαίο θέατρο του Άργους, η πυραμίδα στο Ελληνικό ( λίγο πιο έξω από το Άργος), η αρχαία αγορά και πολλά άλλα.
  Τώρα θα σας πω  φυσικά που να πάτε για μπάνιο. Θα ξεκινήσω από το Ναύπλιο με το Τολό, το Βιβάρι και την Καραθώνα. Όλες οι παραλίες είναι μία και μία και απλά να το ρίξετε στον κλήρο για το πού θα πάτε. Συνεχίζω με την ήρεμη παραλία των Μύλων και τελειώνω λίγο πιο πέρα από τους Μύλους, στο Ξηροπηγαδο.
  Αυτές είναι λοιπόν οι αποδράσεις κοντά στην Αθήνα,που σας προτείνω. Σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλες, αλλά έπρεπε να περιοριστώ. Ετοιμαστείτε λοιπόν! Είμαστε πέντε μέρες πριν μπει και επίσημα το καλοκαίρι! Καλές βουτιές...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου