Translate

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Μια βόλτα στο κέντρο vol. 2

  Καλημέρα! Σήμερα θα συνεχίσω με την χθεσινή μου ανάρτηση, «Μια βόλτα στο κέντρο». Θα ξεκινήσω με μια άλλη διαδρομή, από τις πολλές που μπορούμε να κάνουμε στην Αθήνα. Η διαδρομή αρχίζει από τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και τελειώνει στο Θησείο, διαδρομή περίπου 2 χλμ., μια βόλτα που ξεκινάει από το μετρό της Ακρόπολης! Αυτό το μετρό, είναι ότι πιο χρήσιμο θα μπορούσε να προστεθεί σε αυτή την πόλη! Φυσικά οι διαδρομές που ορίζω είναι απλά μια ιδέα, ο καθένας την τροποποιεί όπως του αρέσει!
Ο σταθμός του μετρό της Ακρόπολης

  Με το που βγαίνεις από τον συρμό λοιπόν, στον σταθμό της Ακρόπολης, βλέπεις αντίγραφο από τα κλεμμένα μάρμαρα του Παρθενώνα και την Μελίνα Μερκούρη, ένας άνθρωπος που πάλεψε όσο κανένας άλλος για την επιστροφή των μαρμάρων που έκλεψε ο Έλγιν, εξού και η συχνή ονομασία που τους αποδίδουμε ως Ελγίνεια μάρμαρα.  Αυτός ο σταθμός είναι σαν ένα μικρό μουσείο, όπως και αρκετοί σταθμοί του μετρό! Στον πάνω όροφο, στα ακυρωτικά μηχανήματα, υπάρχουν βιτρίνες με πληθώρα από αρχαία αντικείμενα που βρήκε ο μετροπόντικας, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών. Πάρτε το ως μια πρώτη γεύση για το τι θα δείτε στο μουσείο της Ακρόπολης! Ένας τουρίστας καταλαβαίνει από την πρώτη στιγμή σε τι χώρο βρίσκεται και τι έχει να δει.
Το μουσείο της Ακρόποής
  Βγαίνοντας από τον σταθμό, από την αριστερή έξοδο, προς Διονυσίου Αρεοπαγίτου  θα βγούμε σε ένα πεζόδρομο που έχει όλο μαγαζάκια! Είναι πολύ ωραία για καφέ ή και για κάτι μα τσιμπήσεις  αλλά τώρα ξεκινάει η βόλτα μας, εκτός και αν πάρουμε κάτι για το χέρι! Κατευθυνόμαστε προς τα αριστερά του πεζόδρομου, για να βρεθούμε στον άλλο πεζόδρομο, της Διονυσίου Αρεοπαγίτου που  παλιά ήταν κανονικός δρόμος εκεί. Με το που φτάσουμε εκεί, ευθεία μπροστά μας είναι ένα στενάκι που μας βγάζει στην γραφική Πλάκα! Είναι ίσως η πιο όμορφη γειτονιά της Αθήνας, γιατί έχει τα παλιά γραφικά σπίτια της Αθήνας. Αυτή τη γειτονιά θα την δούμε πιο μετά! Τώρα θα πάμε προς αριστερά και στο δεξί μας χέρι θα έχουμε τον Παρθενώνα, αυτό το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς! Που στέκει αγέρωχο για περισσότερο από 2.500 χρόνια! Αυτός ο ναός, αφιερωμένος στη θεά Αθηνά-προστάτιδα της Αθήνας- έχει ζήσει όλη την ιστορία της πόλης αυτής, που την έχει κάτω από τα πόδια του. Συνεχίζοντας, λίγο πιο πάνω θα δούμε το νέο μουσείο της Ακρόπολης. Ένα μουσείο αντάξιο της ιστορίας του Παρθενώνα! Θα σας πρότεινα να μπείτε! Εγώ έχω πάει τρεις φορές και θεωρώ ότι ακόμα δεν τα έχω δει όλα!! Φυσικά και θα σας πρότεινα να ανεβείτε στην Ακρόπολη, αλλά από την πλευρά που είμαστε,για να περάσουμε απ' όλες τις ανασκαφές και πάνω από το Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού,φυσικά, αν θέλετε μπορείτε να πάτε κατευθείαν στον ναό,κάτι που θα δούμε σε μία άλλη βόλτα μας! Αξίζει, γιατί πέραν των αρχαιοτήτων που θα αντικρίσετε, θα ανεβείτε σε ένα από τα καλύτερα παρατηρητήρια της Αθήνας, με το μάτι να απλώνεται σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο!
Ο πεζόδρομος
  Συνεχίζοντας στον πεζόδρομο την βολτούλα μας, μπορούμε να δούμε το πράσινο το οποίο κυριαρχεί! Πόσο πιο ωραία θα ήταν η πόλη μας αν είχε πιο πολύ πράσινο, για να μας δροσίζει τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και για να καθαρίζει και να ομορφαίνει την πόλη μας! Κάποια στιγμή θα βρεθούμε σε μια διασταύρωση! Από αριστερά θα πηγαίνει στο λόφο του Φιλοπάππου! Ένας καταπράσινος λόφος, ιδανικός για μία άλλη διαδρομή ή και για τον αετό μας την Καθαρά Δευτέρα! Παραδοσιακό σημείο συγκέντρωσης των Αθηναίων την μέρα εκείνη! Εμείς κατηφορίζουμε προς τα δεξιά και βλέπουμε μία μεγάλη ευθεία η οποία σφύζει από ζωή, όπως και η μέχρι τώρα διαδρομή μας! Θα δούμε οικογένειες, ποδηλάτες, ζευγαράκια, παρέες, πλανόδιους μουσικούς! Όλα αυτά υπό το άγρυπνο βλέμμα της Ακρόπολης. Φυσικά σε όλο το μήκος του πεζόδρομου θα βρείτε παγκάκια και χώρους για να ξεκουραστείτε! Σε όλη τη διαδρομή, το μόνο που θα ακούτε, θα είναι το θρόισμα τω φύλλων, τις παιδικές φωνές και συζητήσεις! Θα βλέπετε όπως είπαμε τον ναό του Παρθενώνα, το πράσινο και πάρα πολλά σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος! ΠΟΥΘΕΝΑ αυτοκίνητα, καυσαέριο και φασαρία!
  Φτάνοντας προς το τέλος της διαδρομής μας, θα δούμε τον καλύτερο κινηματογράφο στην Ελλάδα και έναν από τους καλύτερους του κόσμου, σύμφωνα με το CNNgo! Είναι ο θερινός κινηματογράφος "Θησείο". Χτισμένος το 1935, έχει να υπερηφανεύεται, πως έχει την καλύτερη θέα του κόσμου, την Ακρόπολη με τον Παρθενώνα! Απέναντι από τον κινηματογράφο θα δούμε μία πύλη, που από κει έχουμε είσοδο σε έναν καταπράσινο χώρο στους πρόποδες της Ακρόπολης. Λίγο πιο κάτω θα φτάσουμε στο τέλος της διαδρομής μας. Είναι ένα πλάτωμα με καφετέριες και μεζεδοπωλεία! Ιδανικό σημείο για να απολαύσουμε ένα κρύο καφεδάκι ή και να τσιμπήσουμε κάτι.
Το γραφικό σινεμαδάκι.
  Φεύγοντας θα κατηφορίσουμε προς τον Ηλεκτρικό σταθμό του Θησείου. Μέχρι να φτάσουμε εκεί θα βρούμε μία μικρή υπαίθρια αγορά, από κοσμήματα, μέχρι και χειροποίητα σαπουνάκια! Κάπως έτσι τελειώνει και αυτή η διαδρομή μας...ελπίζω να σας προσφέρω ιδέες για ευχάριστες εξόδους από την καθημερινότητα,μέσω των δικών μου εμπειριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου