Translate

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Μια βόλτα στο κέντρο vol. 4

  Καλή σας μέρα και σήμερα αναγνώστες μου!! Και σήμερα, θα αναφερθούμε για τις όμορφες βόλτες που μπορούμε να κάνουμε στο κέντρο της Αθήνας. Έχω προσέξει, με το μικρό ψάξιμο που έκανα στο διαδίκτυο, ότι δεν υπάρχει ένας χώρος που να φιλοξενεί όμορφες διαδρομές που μπορούμε να κάνουμε σε αυτί την πόλη. Να μπορέσουμε να δούμε την όμορφη της όψη, το παλιό  το γραφικό, τα ήσυχα στέκια της, μακριά από την βουή της καθημερινότητας. Για τον λόγο αυτό, θέλω να μαζέψω όσες πιο πολλές διαδρομές μπορώ!
  Αυτή τη φορά, θα πάμε στο Σύνταγμα και θα κατηφορισουμε προς τα κάτω  στο Μοναστηράκι! Πόσοι και πόσοι δεν έχουμε δώσει τα ραντεβού μας έξω από το σιντριβάνι, ή δεν έχουμε ξαποστάσει στα παγκάκια της πλατείας, κάτω από τον ίσκιο και την δροσιά των δέντρων! Ανέκαθεν αυτή η πλατεία ήταν σημείο ιστορικών στιγμών, με την πιο παλιά να είναι αυτή της ψήφισης του συντάγματος, εξού και η ονομασία αυτή, μιας και πιο παλιά λεγόταν Πλατεία Ανακτόρων  Τα πιο σύγχρονα ιστορικά γεγονότα, ήταν το πλήθος κόσμου που συγκεντρωνόταν έξω από την πλατεία για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον.
Η Βουλή και η πλατεία Συντάγματος από την Ερμού
  Από αυτό το σημείο λοιπόν αρχίζουμε και το πρώτο πράγμα που θα δούμε, είναι το επιβλητικό κτήριο της Βουλής των Ελλήνων. Αυτό το νεοκλασικό κτήριο, κατασκευάστηκε το 1847, προορισμένο να γίνει ανάκτορο του Όθωνα. Το 1935 όμως, έγινε η αλλαγή χρήσης του στην μορφή που το ξέρουμε σήμερα, ως κοινοβούλιο! Στη δυτική πλευρά του κτηρίου, από την πλευρά της πλατείας, υπάρχει και το μνημείο Του Άγνωστου Στρατιώτη! Το μνημείο αυτό χτίστηκε το 1932, εις μνήμην, των ανθρώπων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της χώρας! Το ανάγλυφο στο μνημείο αναπαριστά έναν γυμνό πολεμιστή, που στο ένα χέρι κρατάει ασπίδα και στο κεφάλι φοράει περικεφαλαία. Χαραγμένες πάνω στο μνημείο, είναι οι μάχες που έχει δώσει ο ελληνικός στρατός. Το μνημείο το φυλάει εθιμοτυπικά η Προεδρική Φρουρά, γνωστοί και ως Τσολιάδες. Ωραία στιγμή είναι να πάτε την Κυριακή, στις 11:00, για να δείτε την επίσημη αλλαγή φρουράς! Ο λόχος των Ευζώνων πηγαίνει παρατεταγμένα, με βήμα, από το στρατόπεδο, στο μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, μια φοβερή στιγμή!
Η Βουλή
  Φεύγουμε από το Σύνταγμα και πάμε προς την Ερμού, ένας από τους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και ο πιο ακριβός δρόμος της Αθήνας! Σε αυτό τον δρόμο μπορεί να βρει κανείς ό,τι μαγαζί θέλει. Από χρυσοχοΐα, μέχρι και μαγαζιά με είδη δώρων. Το άσχημο είναι ότι δεν έχουν διατηρηθεί πολλά νεοκλασικά κτήρια, κάτι το οποίο το βλέπουμε σε όλο το ιστορικό κέντρο της πόλης. Αυτό γίνεται, γιατί ο γέρος ο Καραμανλής, μέσο της αντιπαροχής κατάφερε να γκρεμιστούν όλα τα στολίδια αρχιτεκτονικής, από τα νεοκλασικά χρόνια. Στη γύρο περιοχή της Ερμού, υπάρχουν καφέ τα οποία δίνουν μια ζωντάνια στην περιοχή, μιας και λόγο της οικονομικής κρίσης τα μαγαζιά έχουν ερημώσει και αρκετά έχουν κλείσει. Λίγο πιο κάτω, θα βρούμε μια εκκλησία βυζαντινού ρυθμού, χρονολογίας του 11ου αιώνα. Είναι μια μικρή εκκλησία η οποία είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου, εξού και το όνομα της ως Παναγιά Καπνηκαρέα! Το όνομα βέβαια, μάλλον οφείλετε στον αρχικό της κάτοχο, ο οποίος ήταν εισπράκτορας καπνού. Σήμερα η εκκλησία ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  Στο σημείο που είμαστε τώρα, έχουμε να κάνουμε δύο διαδρομές χωριστές, που θα ήθελα να σας τις αναφέρω και τις δυο σε αυτή μας την βόλτα. Η μια βόλτα μας χωρίζει προς τα δεξιά, προς την εκκλησία της Αγ. Ειρήνης και προς τα αριστερά, προς την Μητροπόλεως. Εμείς θα πάμε προς την Αγ. Ειρήνη για αρχή, όπου μας περιμένει μία έκπληξη. Εκεί έχει μια υπέροχη πλατεία, με πολλά μαγαζάκια, καφέ και μπαρ! Η περιοχή έχει ανέβει πρόσφατα και πρέπει να γίνει μέσα στις πρώτες σας επιλογές! Από το πρωί, για καφέ, μέχρι και το βράδυ για ένα χαλαρό ποτάκι ανάμεσα στα δέντρα και σε κτήρια που θυμίζουν μία άλλη εποχή. Ο πλανόδιος ανθοπώλης και ένα παλιό μαγαζί με υφάσματα, δένουν ακόμα πιο όμορφα την εικόνα! Ζητήστε ελληνικό καφέ! τα περισσότερα μαγαζιά τον φτιάχνουν στην χόβολη ή και στο γκάζι...παραδοσιακό, όπως και να'χει! Επιτέλους κιόλας, γιατί είχε παραγίνει το κακό με τον ελληνικό στη μηχανή! Αν είστε στην περιοχή το μεσημέρι, θα βρείτε ανοιχτό τον Κώστα, ένα σουβλατζίδικο, παραδοσιακό που δεν έχει αλλάξει καθόλου από το 1946.
Πλατεία Αγίας Ειρήνης (Πηγή athinorama.gr)
  Η δεύτερη διαδρομή είναι προς την Μητροπόλεως. Ο δρόμος αυτός έχει πάρει αυτό το όνομα, λόγο του Μητροπολιτικού ναού που βρίσκεται εκεί. Σας προτείνω να συνεχίσετε από κει την βόλτα, είτε ως συνέχεια από την πλατεία της Αγ. Ειρήνης, είτε και ως ξεχωριστή διαδρομή! Μπορείτε κιόλας να πάτε και στην Πλάκα από κει, που είχαμε αναφερθεί και στο vol. 3. Εκεί θα βρείτε μια ωραία και ήσυχη πλατεία, έξω από το ναό, με πολύ ωραίο ίσκιο από τα δέντρα! Ο παράλληλος δρόμος είναι η Πανδρόσου. Αυτός ο δρόμος έχει πολλά μαγαζάκια για να χαζέψετε ή ακόμα και να πάρετε κάτι ενδιαφέρον. Και οι δύο αυτοί δρόμοι καταλήγουν στην πλατεία Μοναστηρακίου. Μόνο που στη Μητροπόλεως θα βρείτε κάτι ενδιαφέρον...παραδοσιακό κεμπάπ! Είναι τρία μαγαζιά, ο Μπαϊρακτάρης, ο Σάββας και ο Θανάσης, με πιο παλιό αυτό του Μπαϊρακτάρη. Εγώ προσωπικά έχω φάει και στα τρία, αλλά θεωρώ πιο νόστιμο αυτό του Σάββα, γούστα είναι αυτά όμως. Στο μαγαζί του Μπαϊρακτάρη, θα δείτε ένα μικρό μουσείο από φωτογραφίες! Από αυτό το μαγαζί έχει περάσει όλη η Ελλάδα, ακόμα και πρωθυπουργός έχει μπει στο μαγαζί του, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο νεότερος.
Τα φαγάδικα του Μοναστηρακίου.
  Κάπου εδώ τελειώνει και αυτή η βόλτα μας. Ένα ακόμα ταξίδι στην ιστορία μέσα στο σύγχρονο τοπίο της πόλης μας. Αύριο θα είναι το 5ο και το τελευταίο μέρος του: Μία βόλτα στο κέντρο. Έως τότε, εις το επανιδείν!

2 σχόλια: