Σήμερα φτάνουμε στο τέλος της ενότητας,
Μια βόλτα στο κέντρο, με κατάληξη στην Ακρόπολη! Σε αυτό το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς! Σύμβολο πολιτισμού και της δημοκρατίας! Μας θυμίζει, ότι οι πρόγονοι μας ήταν τεχνολογικά και αισθητικά πολύ μπροστά για την εποχή τους. Επίσης μας θυμίζει και την χρυσή εποχή του Περικλή. Στην Ακρόπολη έρχονται άνθρωποι απ'όλο τον κόσμο, για να θαυμάσουν ό,τι αντιπροσωπεύει αυτό το μνημείο που χτίστηκε από τον Ικτίνο και τον Καλλικράτη. Το όνομα της προέρχεται από το ότι κάποτε ήταν η άκρη της πόλης, αλλά πλέον είναι το κέντρο της. Όχι μόνο της Αθήνας, αλλά και του κόσμου και για να μην παρεξηγηθώ εννοώ το πολιτισμικό κέντρο του κόσμου! Μην ξεχνάμε άλλωστε, όπως έχω αναφέρει και σε παλαιότερη ανάρτηση, ότι η αρχαία Ελλάδα έδωσε τα ερεθίσματα, για την ανάπτυξη του δυτικού πολιτισμού.
|
Ακρόπολη. |
Όπως σας είχα προτείνει, και στο Μια βόλτα στο κέντρο vol. 2, ωραίο θα ήταν να επισκεφτείτε το ναό από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Σας το λέω αυτό, γιατί από εκείνη την πλευρά θα μπορέσουμε να δούμε όλες τις αρχαιολογικές εργασίες και ανακαλύψεις που έχουν γίνει στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο του βράχου της Ακρόπολης. Επίσης, θα έχουμε και την ευκαιρία, να δούμε και το Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού, όχι από μέσα, αλλά από την πάνω πλευρά, καθώς ανεβαίνουμε προς τον Παρθενώνα. Ξεκινάμε λοιπόν, από τον σταθμό του μετρό Ακρόπολη και κατευθυνόμαστε προς την Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Απέναντι από το μουσείο, θα δούμε μια είσοδο προς τον αρχαιολογικό χώρο. Το εισιτήριο έχει 12 ευρώ, ενώ το μειωμένο 6 ευρώ. Η διαδρομή μας δεν θα έχει ιδιαίτερη βλάστηση να δείτε, αλλά θα δείτε διάφορες ανακαλύψεις που έχουν γίνει, όπως το ναό του Αισχύλου, τη στοά του Ευμενούς, το θέατρο του Διονύσου κ.α. Καθώς θα ανεβαίνετε προς το ναό του Παρθενώνα, θα περάσετε και πάνω από το Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού! Είναι διατηρημένο σε άριστη κατάσταση, πλήρως λειτουργικό και τα καλοκαίρια γίνονται φεστιβάλ, συναυλίες και γενικότερα διάφορα δρώμενα. Καθώς ανεβαίνουμε, θα συναντήσουμε τα Προπύλαια, Δωρικού Ρυθμού, όπου από κει ήταν και είναι η είσοδος για την κορυφή της Ακρόπολης και τον χώρο του ναού του Παρθενώνα. Τα Προπύλαια, έχουν προσπαθήσει να τα αντιγράψουν, στην Γερμανία και συγκεκριμένα στο Μόναχο. Ήδη θα έχετε προσέξει το πόσο ψηλά είμαστε, εγώ κάθε φορά έχω την ίδια αγωνία και νοιώθω το ίδιο δέος για τον χώρο που βρίσκομαι. Για το τι έφτιαξαν πριν από 2.500 χρόνια! Βέβαια αν αρχίσω τις συγκρίσεις με την Ελλάδα του σήμερα θα με πιάσει κατάθλιψη.
|
Προπύλαια. |
Με το που περάσουμε και τα Προπύλαια, τότε θα δούμε το ναό του Παρθενώνα. Πρότυπο αρχιτεκτονικής αισθητικής και ένδειξης πολιτισμού! Ο ναός του Παρθενώνα ήταν αφιερωμένος στην θεά Αθηνά και υπήρχε μάλιστα χρυσελεφάντινο άγαλμα της μέσα στο ναό. Για να δείτε όμως ότι μια ζωή τρωγόμασταν στην Ελλάδα, είχαν κατηγορήσει τον Φειδία, σχεδιαστή του αγάλματος, ότι έκλεψε χρυσό, από αυτόν που είχε για να χτίσει το άγαλμα. Τότε αποσυναρμολόγισε το άγαλμα, το ζύγισε και το βάρος του δεν απέκλινε καθόλου! Αυτός ο ναός έχει πολλές καινοτομίες, όπως η πυκνότητα των κιόνων, όπως επίσης πως κανένας κίονας δεν είναι κάθετος, αλλά συγκλίνουν όλοι προς τα μέσα! Η αντιγραφή του ναού έχει γίνει από Αμερικανούς στο Νάσβιλ, αλλά λόγω πολλών κρυμμένων μυστικών υστερεί κατά πολύ σε σχέση με τον αυθεντικό ναό. Στην κορυφή της Ακρόπολης θα δούμε κι άλλα χτίσματα, όπως το Ερέχθειο με τις γνωστές Καρυάτιδες, ο ναός της Άπτερου Νίκης κ.α. Πίσω από τον Παρθενώνα, στην νοτιοδυτική πλευρά, θα βρούμε και το παλιό μουσείο της Ακρόπολης. Στο σημείο εκείνο θα δούμε και τον ιστό με την ελληνική σημαία. Την εποχή της Γερμανικής κατοχής σε αυτόν τον ιστό ήταν η ναζιστική σημαία την οποία κατέβασε ο Μανόλης Γλέζος. Κάτι άλλο που είναι πολύ ωραίο να δείτε, είναι η έπαρση της σημαίας από την προεδρική φρουρά! Κάθε Κυριακή στις 9:00, ένα άγημα από την προεδρική φρουρά ανεβαίνει στο λόφο της Ακρόπολης και γίνεται η έπαρση της σημαίας και στις 18:00, γίνεται η υποστολή. Αίσθηση προκαλεί και η μοναδική θέα που υπάρχει από αυτό το σημείο! Μπορείς να δεις όλα τα βουνά της Αθήνας και αν έχει και καλό καιρό το μάτι φτάνει μέχρι και την Αίγινα! Φυσικά και δεν μπορούμε να παραλείψουμε, ότι στην πανσέληνο του Αυγούστου, την πιο όμορφη πανσέληνο του έτους, ο χώρος είναι ανοιχτός προς το κοινό για να μπορέσει να θαυμάσει αυτό το μαγικό φεγγάρι μέσα σε ένα μαγικό χώρο.
Φεύγοντας από την Ακρόπολη και κατηφορίζοντας προς την έξοδο, έχεις ένα περίεργο συναίσθημα, νιώθεις δέος για τον αρχαίο πολιτισμό και για το τι κατάφεραν να δημιουργήσουν τότε, χωρίς τα μηχανήματα που έχουμε σήμερα και χωρίς την σημερινή τεχνολογική ευκολία! Δεν θα βγούμε από κει που ξεκινήσαμε, αλλά από την μπροστινή πύλη, δίπλα στο λόφο του Άρειου Πάγου. Είναι ένας βραχώδης λόφος, που στην αρχαιότητα λειτουργούσε το δικαστικό σώμα. Σήμερα πλέον, είναι ένα πολύ ωραίο σημείο για να πας με την παρέα σου. Τα βράδια ειδικά, μαζεύει πολύ κόσμο, που πάει να χαζέψει από μακριά την βουή της πόλης, τα φώτα από τους δρόμους και να κάνουν συζητήσεις, με μουσική, μπύρες και μπόλικη διάθεση!
Τελειώνοντας την βόλτα μας, δεν θα ξεχάσουμε να πάμε για ένα καφεδάκι ή και να τσιμπήσουμε κάτι. Μιας και είμαστε στην Ακρόπολη, μπορούμε να πάμε, στην Πλάκα στα γραφικά της στενάκια, μπορούμε να πάμε στο Θησείο, για την αναζήτηση δροσιάς ή ακόμα και στο Μοναστηράκι, δίπλα από τις γραμμές του ηλεκτρικού. Ο ηλεκτρικός ο οποίος περνάει ανάμεσα από τα αρχαία,μια συνύπαρξη του παλιού με το νέο! Ένα παράδειγμα για να διατηρήσουμε ζωντανό το ένδοξο παρελθόν μας! Επίτηδες άφησα την Ακρόπολη για το τέλος, για να πάρουμε θάρρος από τα όσα συμβολίζει! Καλό απόγευμα!
|
Μοναστηράκι. |
|
Ο ηλεκτρικός. |
Είναι κι εκείνη η απίστευτη, μοναδική αυγουστιάτικη βραδιά με την τεράστια πανσέληνο και την εξαίσια θέα στην πόλη από το βράχο της Ακρόπολης! Εγώ με την παρέα μου κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια το έχουμε καθιερώσει! Κι όχι μόνο εμείς θα έλεγα... Νεολαία, μουσική, μπυρίτσες και το φεγγάρι εκείνη τη βραδιά συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό! Πλησιάζει και ο Αύγουστος!! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το αυγουστιάτικο φεγγάρι.... απλά μοναδικό, να το χαζεύεις ανάμεσα στα αρχαία και μέσα στο καταπράσινο σημείο που σου προσφέρει το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.
Διαγραφή