Translate

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Μια μέρα χωρίς το Facebook

  Αρκετοί διαβάζοντας τον τίτλο του σημερινού θέματος θα σκέφτηκαν, σιγά το δύσκολο. Κάποιοι άλλοι μπορεί να σκέφτηκαν πως, και δεν μπορούν και δεν υπάρχει λόγος να μείνουν μακριά απο το Facebook, και να απόρισαν με τον λόγο που θέλησα να αναφερθώ σε αυτό το θέμα. Πάντως αρκετοί που θα το διαβάσουν, δεν θα μπουν στην διαδικασία να το δοκιμάσουν, γιατί θεωρούν πως δεν θα τα καταφέρουν. Η αλήθεια είναι πως το θέμα το σκέφτομαι καιρό και τώρα με το blog  βρήκα την ευκαιρία να το αναπτύξω και να το μοιραστώ μαζί σας.

  Το θέμα με τα social media έχει μεγάλο παρελθόν. Κάποτε υπερίσχυε το Hi5, το MySpace και σε μεγάλη άνοδο ήταν και τα chatrooms. Στην πορεία και με το ίντερνετ να έχει μπει όλο και πιο βαθιά στη ζωή μας, ήρθαν κι άλλες εταιρίες με παρόμοιο περιεχόμενο και με τον ανταγωνισμό να γίνεται ολοένα σκληρότερος. Την αρχή την έκανε το Facebook, όπου ακόμα και τώρα είναι καινοτόμο και κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Στην συνέχεια ακολούθησε το Twitter, το Google+ και άλλα. Το γεγονός ότι ασχολούμαστε με αυτά σε τόσο μεγάλο βαθμό και το ότι έχει επηρεάσει την καθημερινότητα μας και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, αποτελεί φαινόμενο με το οποίο έχουν ασχοληθεί κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι κ.α. Σκοπός τους, μεταξύ άλλων, είναι να μελετήσουν και να δουν τι επιδράσεις έχει το φαινόμενο αυτό.

  Αρκετά όμως με τη θεωρία της επιστήμης. Ας έρθουμε στον τίτλο του σημερινού θέματος. Πραγματικά, πόσοι θα μπορούσαν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς το Facebook (αναφέρομαι στο Facebook, γιατί είναι το μέσο με τη μεγαλύτερη απήχηση). Χωρίς να μπουν και να κάνουν την καθιερωμένη τους ανάρτηση. Να μπουν στην κεντρική σελίδα και να κουτσομπολέψουν ή και να σχολιάσουν μια έξυπνη ανάρτηση κάνοντας Like. Να κανονισουν για καφέ εκτός των social media ή να δούμε και την σημαντικότερη, κατ'εμε, περίπτωση, να μην chatαρουν! Να θυμηθούν λίγο, πως ήταν κάποια χρόνια πριν, που έβγαιναν για καφέ, για να πουν τα νέα τους με την παρέα του και είχαν ο ένας απέναντι τον άλλο! Εβλεπαν τις εκφράσεις των προσώπων και δεν χρείαζονταν τα λεγόμενα emoticons, για να εκφραστούν. Βέβαια ας μην υπερβάλλουμε. Φυσικά και δεν είμαστε στο σημείο της πλήρους αποξένωσης. Απλά πλέον τα social media, στην προκειμένη περίπτωση το Facebook, έχουν εισβάλει για τα καλά στη ζωή μας και έχουν γίνει καθημερινότητα, μέρος των πολλών συνηθειών μας.
  Θα σας πω ότι το έχω κάνει και ένοιωσα παράξενα! Σαν να είχα ξεχάσει να κάνω κάτι εκείνη τη μέρα. Ότι είχα χάσει το καθημερινό "κουτσομπολιό" στην κεντρική μου σελίδα! Αλλά ένοιωθα και πολύ όμορφα! Ότι η επικοινωνία μου ήταν πιο ουσιώδης, ακόμα και μέσα απο το τηλέφωνο, με τον άλλον έχεις πιο άμεση επαφή, πιο ζωντανή!
  Καταλήγοντας, δεν προσπαθώ να σας πείσω να αλλάξετε τις συνήθειες σας, αλλά να θυμηθείτε τις παλιές. Σας εύχομαι ένα όμορφο και δημιουργικό απόγευμα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου